Warsztaty kulinarne „Smaki Afryki” (19.11.2014r.)

WARSZT19.11.2014 r., godz. 9.00 – Warsztaty kulinarne „Smaki Afryki” – warsztaty dla uczniów – uczestników projektu edukacyjnego „Afryka – odkrywamy nowy świat” oraz ich rodziców.

Uczniowie w 5-ciu grupach, pod opieką Szefa Kuchni oraz swoich nauczycielek (A. Michalska, D. Chajec, U. Kołodziej, A. Sulikowska, E. Szczepańska, A. Szemitko), a także przy wsparciu liderów grup – uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp. wykonali potrawy inspirowane kuchnią afrykańską. W toku warsztatów uczniowie przygotowali miejsca pracy, wybierali składniki do przepisów przydzielonych im potraw oraz zgodnie z tymi przepisami wykonywali afrykańskie dania.

W czasie warsztatów wykonano 6 potraw afrykańskich, tj.: sałatkę owocową, sałatkę z kuskusem, sałatkę z ryżem, wędzonym kurczakiem i kukurydzą, sałatkę z ogórkiem oraz afrykańskie ciasteczka. Rodzice natomiast, wykonali afrykańską potrawę mięsną Bobotti oraz zieloną herbatę z miętą. Po 2,5 godzinach warsztatów nastąpiła degustacja afrykańskich potraw, w której uczestniczyli uczestnicy warsztatów oraz cała społeczność szkoły.