Dnia 29 marca 2017 roku, w godz. 8.30 – 14.30 w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Sulęcinie odbędzie się akcja integracyjna „Wiosenna degustacja zdrowych potraw” – integracyjne zajęcia kulinarne realizowana w ramach projektu FIO (O) twórzMY wspólny świat!
Integracyjne zajęcia kulinarne są realną formą aktywnej integracji pełno- i niepełnosprawnych uczniów – uczestników projektu, ich opiekunów oraz społeczności lokalnej.
W czasie 6-godzinnych zajęć kulinarnych uczestnicy przygotują 7 różnych rodzajów zdrowych przekąsek, które będą przeznaczone na degustację dla mieszkańców Sulęcina.
Zajęcia poprowadzi doświadczony kucharz, a towarzyszyć mu będą uczniowie, w tym z niepełnosprawnościami z sulęcińskiego Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych specjalizujący się w zawodzie „kucharz”. Uczniowie przygotowujący się do zwodu będą kierowali pracą mniejszych zespołów, w których uczniowie wszystkich sulęcińskich szkół będą współtworzyli zdrowe przekąski.
Przebieg integracyjnych zajęć kulinarnych:
8.30 – Rozpoczęcie zajęć, podział na grupy.
8.45 – 11.30 – Przygotowanie zdrowych potraw.
11.00 – 11.30 – Przygotowanie potraw do degustacji.
11.30 – 13.00 – Wyjście na degustację potraw do mieszkańców Sulęcina.
13.15 – 14.00 – Degustacja potraw w SOSW w Sulęcinie, podsumowanie projektu.
Zajęcia będą ostatnim działaniem dotychczasowej, blisko dwuletniej rzeczywistej i aktywnej integracji oraz współpracy pełno- i niepełnosprawnych uczniów sulęcińskich szkół, w łącznej liczbie ponad 80 osób. Ze szkół ogólnie dostępnych w integracji uczestniczyło co najmniej 40 uczniów, to jest minimum po 10 osób ze Szkoły Podstawowej, Gimnazjum, I Liceum Ogólnokształcącego i Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych oraz ponad 40 uczniów z niepełnosprawnością intelektualną ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Sulęcinie.
Organizatorem integracyjnych zajęć kulinarnych jest Stowarzyszenie Przyjaciół Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej w Sulęcinie oraz Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Sulęcinie.