Owsiane ciasteczka
Składniki:
– 4 szklanki płatków owsianych górskich
– 1 kosatka masła 82%
– 3 szkl. mąki kukurydzianej
– 1 szkl. cukru trzcinowego
– 300 g rodzynek
– 4 jajka
- Sypkie składniki wymieszać w misce.
- Dodać 4 całe jaja i roztopione, lekko przestudzone masło.
- Dobrze wyrobić masę owsianą.
- Mokrymi dłońmi formować ciasteczka i układać na blaszce na pergaminie.
- Piec 20 min w 170 st. C
Granola
Składniki:
– 30 jogurtów naturalnych
– 1 kg płatków owsianych górskich
– mały miód
– owoce
– müsli z orzechami
– słonecznik, rodzynki, żurawina
- Płatki owsiane, słonecznik, müsli, żurawina, rodzynki – wymieszać w misce i połączyć z miodem.
- Wymieszaną masę podpiec w piekarniku.
- Owoce pokroić wg uznania.
- Przygotowane produkty nakładać warstwami do przejrzystych kubeczków.
Guacamole w zbożowej bułeczce
Składniki:
– 3 kg pomidorów
– 5 szt. limonek
– 1 kg avocado
– 2 pęczki zielonej pietruszki
– sól
– zbożowe bułeczki
- Avocado i pomidory pokroić w bardzo drobną kostkę, a pietruszkę na drobno.
- Avocado, pomidory i pietruszkę połączyć z sokiem z linonek i solą.
- Bułeczki przekroić na połówki i lekko wydrążyć miąższ.
- Do wydrążonych połówek bułeczek nakładać porcję guacamole.
Sos pesto z makaronem
Składniki:
– 5 szt. bazylii
– 2 op. rukoli
– 2 główki czosnku
– 0,5 kg orzeszków piniowych
– 300 g sera parmezan
– sól
– pieprz
– 2 kg makaronu razowego rurki
– oliwa z oliwek
- Bazylię, rukolę, czosnek, orzeszki piniowe i parmezan włożyć do miski i miksować blenderem.
- Do miksowanej masy stopniowo dodawać oliwę z oliwek, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
- Na końcu posolić do smaku i dodać odrobiną pieprzu.
- Makaron ugotować w wodzie (Al dente). Odcedzić i zlać zimną wodą. Wymieszać z pesto. Porcje nakładać do kubeczków.
Zielony koktajl
Składniki:
– 3 op. szpinaku
– 3 op. jarmużu
– 30 szt. jabłek
– 30 szt. bananów
– 30 szt. pomarańczy
– 3 szt. wody mineralnej niegazowanej
- Owoce obrać i podzielić na części.
- Wszystkie składniki stopniowo dodawać i miksować blenderem.
- Wodę dodawać porcjami do uzyskania właściwej konsystencji.
Muffinki marchewkowe
Składniki:
– 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
– 10 szkl. marchewki startej na grubych oczkach tarki
– 3 szkl. ksylitolu
– 2 szkl. oleju słonecznikowego
– 4 szkl. mleka sojowego niesłodzonego
– 12 łyżek zmielonego siemienia lnianego
– 4 łyżeczki sody oczyszczonej
– 8 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 2 łyżeczki kardamonu
– 2 łyżeczki soli
– 4 szczypty pieprzu
- Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sodę oczyszczoną i przyprawy – zamieszać.
- W średniej misce wymieszać olej z cukrem, mlekiem roślinnym i siemieniem lnianym – odstawić na kilka minut.
- Utarty płyn przelać do dużej miski i dodać następnie utartą marchewkę. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
- Do foremek nakładać porcje ciasta – około 2/3 wysokości foremki.
- Napełnione foremki włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika na 180°C i piec przez około 30-40 minut, aż włożony patyczek do ciasta nie będzie mokry.
Marchewkowe wiórki do dekoracji
– 2 duże i grube marchewki
– 2 szkl. wody
– 2 szkl. cukru
- Marchewkę umyć i oskrobać. Obierać cienkie i długie warstwy marchewki obieraczką do warzyw.
- Zagotować wodę z cukrem (aż cukier się rozpuści), dodać marchewki i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia ok. 15 minut. Następnie przelać przez sitko i pozostawić marchewkowe paski na 15 minut.
- Paseczki marchewkowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysuszyć w piekarniku lub osuszyć ręcznikiem kuchennym.
Szaszłyki owocowe
Składniki:
– 2 kg winogrona białego
– 2 kg winogrona ciemnego
– 10 szt. kiwi
– 2 kg mandarynek
– 2 szt. melona
– 2 szt. avocado
– 4 szt. mango
– 1 szt. ananasa
– 3 szt. arbuza
- Owoce pokroić na kawałki, np. w kostkę, na połówki itp.
- Kawałki owoców nadziewać wg ustalonej kolejności lub dowolnie na długie wykałaczki – do połowy ich wysokości.
- Przygotowane szaszłyki wbić w umytą skórkę arbuza.
Pasta z makreli i białego sera
Składniki:
– 3 szt. makreli
– 1 kg twarogu
– 1 jogurt naturalny
– 2 pęczki koperku
– 4 szt. świeżego ogórka
– pieprz i sól do smaku
– chleb razowy
- Makrelę bardzo dokładnie obrać od ości i drobno pokroić.
- Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Twaróg dokładnie zmiksować.
- Koperek drobno pokroić.
- Wszystkie składniki połączyć w jednej misce, dodać przyprawy do smaku i jogurt (dozować ilość) do uzyskania dobrej konsystencji pasty.
- Pokroić chleb na kawałki – 1 kromkę na 4 części. Na każdą część nałożyć porcje pasty. Ozdobić listkiem kopru i/lub kawałeczkiem ogórka.
Pasta z Humusem
Składniki:
– 5 puszek ciecierzycy
– 3 cytryny
– 1 główka czosnku
– pieprz
– sól
– 1 butelka oliwy
– chleb razowy
- Zmiksuj blenderem ciecierzycę na gładką masę.
- Odciśnij sok z cytryn – i stopniowo dodawaj do ciecierzycy.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do pasty. Czosnek przed dodaniem do masy można uprażyć na oliwie.
- Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Pokroić chleb na kawałki – 1 kromkę na 4 części. Na każdą część nałożyć porcję humusu. Ozdobić przyprawami, listkiem rukoli i/lub kawałeczkiem oliwki
Dodatki do humusu – do wyboru:
– tymianek, bazylia lub oregano
– oliwki
– rukola
– jogurt naturalny
Gdy chcemy by humus miał bardziej włoski smak można dodać tymianek, bazylię lub oregano, a wzbogacić taką pastę dodając drobno pokrojone oliwki lub kilka listków rukoli, które nadadzą ziołowy i lekko orzechowy smak. Humus doskonale smakuje również z dodatkiem jogurtu.
Tortilla z warzywami i łososiem
Składniki:
– 15 op. tortilli
– 5 szt. sałaty lodowej
– 10 op. rukoli
– 3 główki czosnku
– 1 duży majonez
– 2 małe jogurty
– 1 wiaderko twarogu
– 15 szt. czerwonej cebuli
– 15 szt. pomidorów
– 15 tacek łososia
– 1 słoik czarnych oliwek
- Sałatę lodową, cebulę, pomidory i oliwki pokroić w piórka.
- Majonez, twaróg i jogurt wymieszać mikserem na gładką masę i połączyć z wyciśniętym praską czosnkiem.
- Placek tortilli smarujemy masa twarogową, następnie układamy warzywa i rukolę oraz przykrywamy wędzonym łososiem.
- Całość zwijamy w rulon (jak naleśnik), kroimy na 4 części i przekłuwamy wykałaczką.
- Można zostawić listki rukoli do dekoracji.
Zbożowe batony
Składniki:
– 4 szkl. płatków owsianych
– 2 paczki płatków orkiszowych
– 2 paczki słonecznika
– 2 paczki sezamu
– 2 paczki migdałów
– 2 paczki orzechów
– 2 paczki rodzynek
– 2 puszki zagęszczonego mleka
– 4 łyżki miodu
– 6 szt. bananów
- Rozgnieść banany w misce.
- Zmieszać wszystkie nasiona razem i dosypać płatki owsiane i płatki orkiszowe.
- W zagęszczonym mleku rozpuścić miód.
- Wszystkie składniki połączyć w jednej misce i wymieszać.
- Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać łyżką batony.